جوشکاری الکترود

عوامل موثر بر انتخاب الکترود جوشکاری مناسب

عوامل موثر بر انتخاب الکترود جوشکاری مناسب

تسلط بر جوشکاری نیاز به تمرین و ممارست زیاد دارد ، انتخاب الکترود مناسب برای این کار می تواند به همان اندازه چالش برانگیز باشد.

عوامل موثر بر انتخاب الکترود جوشکاری مناسب

الکترودهای جوشکاری در طیف و تنوع گسترده ای وجود دارند که هر کدام خواص مکانیکی و فیزیکی متفاوتی را ارائه می دهند در انتخاب الکترود جوشکاری باید چندین فاکتورهایی  را در نظر گرفت:

  1. خواص فلز پایه
  2. استحکام کششی
  3. جریان جوش
  4. ضخامت فلز پایه
  5. موقعیت جوشکاری
  6. مشخصات الکترود
  7. شرایط محیط کاری

قبل از اینکه دستگاه خود را روشن کنید و انبر جوش الکترود خود را بردارید و به سراغ جوشکاری الکترود ، در مورد هر یک از این عوامل نیاز است بیشتر بدانید

1)خواص فلز پایه

اولین قدم در انتخاب الکترود مناسب ، تعیین ترکیب فلز پایه است. هدف شما تطبیق (یا نزدیک ترین آلیاژ ) ترکیب الکترود با آلیاژ فلز پایه است که به جوشی قوی تر و پایدارتر کمک می کند. اگر در مورد ترکیب فلز پایه خود شک دارید، این سوالات زیر را از خود بپرسید:

_ فلز چه شکلی است؟   اگر با یک قطعه سالم یا قطعه شکسته کار می کنید، سطح داخلی فلز را ببینید درشت و دانه دار بودن آن  را بررسی کنید، که معمولاً به راحتی میتوان از دانه درشت یا دانه ریز بودن آن ها به آلیاژی یا غیر آلیاژ بودن آن پی ببریم.

_آیا فلز مغناطیسی است؟  اگر فلز پایه مغناطیسی باشد، به احتمال زیاد فلز پایه فولاد کربنی یا فولاد آلیاژی است. اگر فلز پایه مغناطیسی نباشد، این ماده می تواند فولاد منگنز، فولاد زنگ نزن آستنیتی سری 300 یا آلیاژ غیرآهنی مانند آلومینیوم، برنج، مس یا تیتانیوم باشد.

الکترود جوشکاری

2)استحکام کششی

برای جلوگیری از ترک خوردن یا سایر ناپیوستگی های جوش و جوشکاری ، حداقل استحکام کششی الکترود را با مقاومت کششی فلز پایه مطابقت می دهیم. می توانید با مراجعه به دو رقم اول طبقه بندی AWS که در کنار الکترود چاپ شده است، استحکام کششی یک الکترود را تشخیص دهید. به عنوان مثال، عدد “60” در الکترود E6011 نشان می دهد که فلز پرکننده یک مهره جوش با حداقل استحکام کششی 60000 psi تولید می کند و در نتیجه با فولادی با استحکام کششی مشابه به خوبی کار می کند.

3)جریان جوش

برخی از الکترودها را می توان تنها با منابع برق AC یا DC استفاده کرد در حالی که الکترودهایی نیز وجود دارند  که با هر دو جریان سازگار هستند. برای تعیین نوع جریان صحیح برای یک الکترود جوشکاری ، به رقم چهارم طبقه بندی AWS مراجعه کنید که نشان دهنده نوع پوشش و نوع جریان جوشکاری مورد نظر است.

نوع جریانی که استفاده می‌کنید نیز بر مشخصات نفوذ جوش حاصل تأثیر می‌گذارد. به عنوان مثال، یک الکترود سازگار با DCEP، مانند E6010، قوس و نفوذ بسیار عمیق و محکم ایجاد می کند و همچنین یک الکترود سازگار با DCEN، مانند E6012، نفوذ ملایمی را فراهم می‌کند و هنگام برقراری قوس بین دو اتصال یا جوشکاری جوش‌های پر سرعت و جریان بالا در موقعیت افقی، به خوبی کار می‌کند.

یک الکترود سازگار با AC، مانند E6013، یک قوس نرم با نفوذ متوسط ایجاد می کند که برای جوشکاری ورق های فلزی کاربرد دارد.

نمایش 9 24 36

4)ضخامت فلز پایه

مواد ضخیم به الکترودی با حداکثر شکل پذیری و هیدروژن کم نیاز دارند تا از ترک خوردگی جوش جلوگیری شود. الکترودهایی با اعداد طبقه‌بندی AWS که به 15، 16 یا 18 ختم می‌شوند، خواص عالی کم هیدروژنی و چقرمگی خوبی  را برای  فلز جوش ارائه می‌کنند.

برای فلزات نازک نیز، به الکترودی نیاز دارید که قوس‌های نرمی مانند 6013 تولید کند. همچنین، الکترودهای با قطر کوچک‌تر، نفوذ کم عمقی را برای جلوگیری از سوختن مواد نازکتر فراهم می‌کنند.

در تصویر زیر الکترود جوشکاری ۶۰۱۳ آما را مشاهده میکنید 

4)ضخامت فلز پایه

مواد ضخیم به الکترودی با حداکثر شکل پذیری و هیدروژن کم نیاز دارند تا از ترک خوردگی جوش جلوگیری شود. الکترودهایی با اعداد طبقه‌بندی AWS که به 15، 16 یا 18 ختم می‌شوند، خواص عالی کم هیدروژنی و چقرمگی خوبی  را برای  فلز جوش ارائه می‌کنند.

برای فلزات نازک نیز، به الکترودی نیاز دارید که قوس‌های نرمی مانند 6013 تولید کند. همچنین، الکترودهای با قطر کوچک‌تر، نفوذ کم عمقی را برای جلوگیری از سوختن مواد نازکتر فراهم می‌کنند.

 

5)موقعیت جوشکاری

برای تعیین موقعیت های یک الکترود خاص، به رقم سوم در طبقه بندی AWS مراجعه کنید. در اینجا نحوه تشخیص موقعیت الکترود های جوشکاری به شما نشان داده می شود:

1 = صاف، افقی، عمودی و بالای سر

 

2 = فقط صاف و افقی

 

برای مثال می توان از الکترود 7018 در موقعیت های مسطح، افقی، عمودی و بالای سر استفاده کرد.

جوشکاری الکترود سربالا
جوشکاری سربالا (بالای سر)
جوشکاری افقی

6)مشخصات الکترود 

شرایطی را که قطعه کار جوشکاری شده در طول سرویس خود با آن مواجه می شود را ارزیابی کنید. اگر از الکترود در محیط هایی با حرارت بالا یا دمای پایین که تحت شوک دمایی مکرر قرار میگیرند استفاده می شود، الکترود کم هیدروژن با شکل‌پذیری بالاتر احتمال ترک خوردگی جوش را کاهش می‌دهد. همچنین، اگر روی کاربردهای حیاتی مانند مخزن تحت فشار یا ساخت دیگ کار می کنید، حتماً مشخصات جوشکاری را بررسی کنید تا مشکلی برای قطعه کار و جوشکاری شما رخ ندهد. در بیشتر موارد، این مشخصات جوشکاری شما را ملزم به استفاده از انواع خاصی از الکترودهای می کند.

7)شرایط محیط کاری

برای دستیابی به بهترین نتایج، همیشه باید رسوب (سرباره) بیش از حد ، زنگ زدگی، رطوبت، رنگ و گریس را از روی فلز حذف کنید. فلزات پایه تمیز به جلوگیری از تخلخل و افزایش سرعت سفر کمک می کند. اگر تمیز کردن فلز پایه شما امکان پذیر نیست، الکترودهای E6010 یا E6011 یک قوس با نفوذ عمیق ایجاد می کنند که توانایی جوش حتی با وجود آلودگی ها را دارد.

در نظر گرفتن عوامل فوق به شما کمک می کند تا بر چالش های انتخاب الکترود مناسب برای کاربرد خاص خود غلبه کنید. با این حال، با توجه به طیف گسترده الکترودهای موجود، چندین راه حل هایی ممکن است برای یک کاربرد وجود داشته باشد. اگر برای انتخاب الکترود به کمک بیشتری نیاز دارید،برای اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره میتوانید با متخصصان ابزار دلتا تماس حاصل فرمایید.

بازگشت به لیست