جوشکاری co2, جوشکاری آرگون, جوشکاری الکترود

دستگاه جوش چیست و انواع دستگاه جوشکاری

دستگاه جوش چیست و انواع دستگاه جوشکاری

دستگاه جوش چیست و انواع دستگاه جوشکاری

جوشکاری یک فرآیند تولیدی است که معمولا موادی از قبیل فلزات یا ترموپلاستیک ها را با استفاده از حرارت زیاد با ایجاد هم جوشی و یا با استفاده از پر کننده ها (فیلر) دو قسمت قطعه کار را به هم دیگر متصل می کنند.

فلز پرکننده یا فیلر معمولا به محل اتصال دو قطعه اضافه می شود و ایجاد اتصال می کند. نوع فیلر بستگی به نوع جنس قطعه کار دارد.

برای جوشکاری از شیوه های متفاوتی می توان استفاده کرد از جمله: سوخت گاز (هواگاز)، قوس الکتریکی، لیزر، پلاسما، جوش اصطکاکی و.. . برای انجام جوشکاری به ابزارهای جوشکاری مانند انبر جوش، الکترود، تورچ جوشکاری، عینک، دستکش ،لباس کار، دستگاه جوش و موارد دیگری نیاز است که بر اساس نوع جوشکاری این ابزار انتخاب می شوند.

برخی دستگاه های جوشکاری به صورت جوشکاری دستی هستند و برخی دیگر به وسیله کامپیوتر کنترل و هدایت می شوند اما در صنعت جوشکاری دستگاه جوشی وجود ندارد تا بتواند تمامی فرآیند های جوشکاری را با انجام دهد این مقاله به شما کمک می کند تا با دستگاه های جوشکاری و کاربردهای آن ها آشنا شوید .

  • دستگاه جوش co2 (دستگاه جوش میگ mig)

دستگاه جوشکاری co2 با گاز بی اثر یا همان metal inert gas برای جوشکاری فلزاتی با ضخامت های متفاوتی استفاده می شود. در این جوشکاری از یک سیم جوش مصرفی به عنوان ماده پر کننده و متصل کننده استفاده می شود این سیم جوش برقرار کننده قوس نیز در جوشکاری می باشد.

این دستگاه با برق یک فاز یا سه فاز و یا با هر نوع کار می کند. با استفاده از این دستگاه می توان استیل و آلومینیوم را به راحتی جوش داد. از این نوع دستگاه از مشاغل کوچک و کارگاه ها تا کارخانجات بزرگ و ساخت و سازها استفاده می شود.

نمایش 9 24 36
  • دستگاه جوش آرگون (دستگاه جوش تیگ tig)

دستگاه جوشکاری تنگستن با گاز بی اثر برای جوشکاری فلزات با ضخات کم تر استفاده می شود و برای پروژه های کوچک انتخاب مناسب تری هستند زیرا جوش های دقیق و تمیزی تولید می کنند ولی سرعت بسیار پایین تری نسبت به جوش co2 دارند. این نوع جوشکاری از الکترود تنگستن غیر مصرفی برای جوشکاری استفاده می کند.

این نوع جوشکاری برای فلزاتی مانند استیل، آلومینیوم و فولاد نرم استفاده می شود. مهم ترین کاربرد دستگاه جوش آرگون، جوشکاری خط لوله و ساخت لوله می باشد. در بسیاری از صنایع مانند هوانوردی، هوافضا و عملیات بر روی ورق های فلزی استفاده می شود.

نمایش 9 24 36
  • دستگاه جوش قوس الکتریکی دستی (دستگاه جوش الکترود)

به طور کلی، دستگاه های جوش قوس براساس اصل حرارت تولید شده توسط قوس الکتریکی کار می کنند. این نوع جوشکاری به عنوان جوش الکترود نیز شناخته می شود. از جریان الکتریکی استفاده می کند. دستگاه جوش SMAW با هر دونوع جریان AC  و DC کار می کند.

این دستگاه از یک میله با روکش فلاکس استفاده می کند که در زمان جوشکاری با ذوب این پودر و روکش (فلاکس) با تولید گاز محافظ (کربن دی اکسید) در طول جوشکاری از اکسید شدن و آلاینده های جوی جلوگیری می کند. دستگاه جوشکاری قوس الکترود در مقایسه با سایر دستگاه ها مقرون به صرفه و ارزان تر می باشد. این مدل دستگاه جوشکاری در صنعت برای نگهداری و تعمیرات استفاده می شود.

نمایش 9 24 36
  • دستگاه جوش نقطه ای (دستگاه جوش spot welding )

جوش نقطه ای یک نوع جوش مقاومتی است که برای جوش دادن دو یا چند ورق فلزی به یک دیگر با اعمال فشار و حرارت به ناحیه جوش توسط جریان الکتریکی استفاده می شود. این دستگاه دارای مزایایی مانند سرعت بالا در ساخت، اتوماتیک بودن و … می باشد

دستگاه های جوش نقطه ای بیشتر در صنعت خودرو به کار گرفت می شود. یکی از اشکالات دستگاه جوش نقطه ای این است که نمی توان قطعات ضخیم فلزات را جوش داد. علاوه بر این در صورت عدم دستیابی به فشار مناسب برای جوش، قطعه یا متصل نمی شود یا بعد از جوش ، جوش می شکند.

این دستگاه جوشکاری سبب ایجاد یک قوس الکتریکی بین سیم جوش و قطعه کار برای جوشکاری می شود. در این نوع جوشکاری یک شار پودری وجود دارد که بر روی حوضچه جوشکاری ریخته می شود و بعد از ذوب این شار بر اساس حرارت حوضچه، گاز محافظ ازاد می شود که از جوش و آلودگی های آن محافظت می کند.

شار استفاده نشده قابلیت استفاده مجدد را دارد و این سبب کاهش هزینه ها می شود. این یک سیستم اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک است. جوش زیر پودری مناسب برای جوشکاری هایی با ضخامت بالا می باشد. عیب این نوع جوشکاری این است که دستگاه آن سنگین است و به راحتی قابل حمل نیست.

  • دستگاه جوش چند منظوره (multi purpose welding machine)

به غیر از این دستگاه های جوشکاری که برای یک فرآیند جوشکاری ساخته شده اند، برخی از دستگاه ها وجود دارند که  برای چند نوع فرآیند جوشکاری کاربرد دارند.این به این معناست که یک دستگاه می تواند فرآیند های جوشکاری متفاوتی را ارائه کند. اگر نمی خواهید در انتخاب روش جوشکاری محدود باشید می توانید از دستگاه جوش چند منظوره استفاده کنید.

برخی از دستگاه های جوش co2 وجود دارند که می توانند به برای جوشکاری توپودری نیز استفاده کرد.همچنین دستگاه های جوش آرگون وجود دارند که به عنوان دستگاه جوش الکترود نیز می توانند کار کنند. اما اپراتور نیاز به خرید لوازم جانبی اضافه یا تغییر تنظیمات جوشکار دارد.

عواملی که در انتخاب دستگاه جوش باید در نظر گرفته شوند

علیرغم آگاهی از انواع مختلف فرآیندهای جوشکاری، جوشکاران باید دستگاه مناسبی را برای نیازها انتخاب کنند. بنابراین، جوشکار باید نکات زیر را در نظر داشته باشد.

 

  • انتخاب دستگاه جوش ساده یا پیچیده

انتخاب دستگاه جوش بستگی به سطح مهارت یک جوشکار مبتدی یا آموزش دیده دارد. مبتدیان می توانند یک دستگاه جوش اولیه مانند جوشکاری co2 را انتخاب کنند.

اما اگر یک جوشکار حرفه ای اموزش دیده با مهارت بالا باشد می تواند برای جوشکاری از یک دستگاه جوشکاری آرگون استفاده کند.

  • نیاز به کیفیت جوش

اگر به دنبال نتایج جوشکاری با کیفیت هستید، جوشکار آرگون گزینه خوبی است. همچنین اگر فلزات زنگ زده را جوش می‌دهید و می‌خواهید جوش‌های قوی‌تری داشته باشید، از یک جوش الکترود و یا دستگاه جوش تو پودری استفاده کنید.

  • ضخامت فلز

به طور معمول، برای فلزات ضخیم تر باید از دستگاه جوشکاری الکترود و برای خیلی ضخیم از جوش زیر پودری استفاده کنید. در حالی که برای فلزات نازک دستگاه جوش co2 یا آرگون مورد نیاز است.

  • شرایط جوشکاری را در نظر بگیرید

جوشکار باید همیشه مراقب باشد که موقعیت جوشکاری کجاست. به طور کلی، یک جوشکار الکترود یا تو پودری برای شرایط سخت در فضای باز مانند باد و غیره ایده آل است.

  • انتخاب منبع تغذیه مناسب

خروجی جریان DC به طور کلی گزینه خوبی برای جوشکاری فولاد و استیل در نظر گرفته می شود. فلزات نوع آلومینیوم و منیزیم به خروجی AC نیاز دارند انتخاب خوبی است. اگر جوشکار نیاز به جوشکاری مواد مختلف دارد، یک دستگاه جوش ترکیبی AC/DC را انتخاب کنید.

  • انواع فلز و جوشکار

دستگاه های جوش MIG معمولا برای جوشکاری استیل، فولاد و آلیاژهای آلومینیوم استفاده می شود. دستگاه های جوشکاری الکترود با فولاد ضد زنگ، فولاد و چدن به خوبی کار می کنند. جوشکارهای TIG برای تمام فلزات یا آلیاژها به جز چدن انتخاب بهتری هستند.

  • انتخاب دستگاه جوشکاری قابل حمل

در صورت نیاز حمل و تغییر موقعیت دستگاه از دستگاه های قابل حمل استفاده کنید تا به راحتی توانایی جا به جایی دستگاه را داشته باشید.

بازگشت به لیست